0

InnovOcean

Terug naar projecten
Vlaamse investeringsmaatschappij PMV
evr-Architecten
Algemene Bouw Maes
Van Roey Services
Kantoor
Industrie
2022
Oostende

InnovOcean Oostende: Campus aan Zee

De InnovOcean Campus, gevestigd op de Oosteroever in Oostende, brengt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en hun projectpartners samen in een nieuw gemeenschappelijk complex naast een duinenlandschap. Dit ambitieuze project omvat diverse faciliteiten, waaronder kantoren, een congrescentrum, een bibliotheek, ateliers, fysicochemische laboratoria en aquacultuur laboratoria. Van Roey Services stond in voor het bouwkundig onderhoud tussen de voorlopige en definitieve oplevering.

0

Een uitdagend project

Het project werd gecoördineerd door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en werd uitgevoerd als een 'Design & Build' opdracht, waarbij de winnende partij zowel het ontwerp als de realisatie verzorgt. Hierbij speelde Algemene Bouw Maes (ABM) een centrale rol als hoofdaannemer. Dit brengt enkele uitdagingen met zich mee, zoals landschapsbescherming van een deel van het gebied en aanwezigheid van ondergrondse hoogspanningsleidingen. Bovendien vereisen de natte laboratoria voor zeewaterexperimenten geavanceerde technische oplossingen.

Eigentijds ontwerp met zee-invloeden

Het team van evr-architecten creëerde een functioneel en eigentijds ontwerp dat de thematiek van zee en water weerspiegelt. De gevel wordt bijvoorbeeld voorzien van blauwe glasmozaïek die verwijst naar de kleurschakeringen van de kust. Het concept stimuleert samenwerking en kennisuitwisseling, is circulair en modulair opgezet en biedt aanpasbare ruimtes.

‘Het ontwerp van evr-architecten reflecteert de zee met kenmerken zoals blauwe glasmozaïek en flexibele, samenwerkingsgerichte ruimtes.’

Duurzaamheid cruciaal

InnovOcean Campus is ontworpen als een compact Bijna Energie Neutraal (BEN) gebouw met een maximaal E-peil van 30. Duurzaamheid blijkt uit onderhoudsarme materialen, water(her)gebruik, toegankelijkheid, daglicht en akoestisch comfort.

InnovOcean Campus is een Bijna Energie Neutraal (BEN) gebouw.'

Een gerealiseerde visie

Met de oplevering in 2022 is InnovOcean Campus nu een kenmerkend element van de Oostendse skyline geworden. Opdracht glansrijk volbracht voor Van Roey Services...