Tussen de Zandvlietsluis en de Berendrechtsluis bouwt Port of Antwerp-Bruges aan de toekomst met een hoogtechnologisch coördinatiecentrum dat alle schakels van de nautische keten op één plaats samenbrengt. Het nieuwe Antwerp Coordination Center (ACC) zorgt voor een optimaal scheepvaartverkeer en is een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen met een sterke focus op ergonomie, circulariteit en energieneutraliteit. Port of Antwerp-Bruges en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlenging en Kust (MDK) kozen voor Van Roey, Van Roey Services, KAAN Architecten, SVR-Architects en studiebureaus Sweco/Blasco voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud (DBM) van dit baanbrekend project.
Het ACC is ontworpen als een industrieel ogend, modulair gebouw met acht verdiepingen, bestaande uit een open raamwerk van balken en kolommen. In deze flexibele structuur zijn functionele blokken en vides gecreëerd die de noodzakelijke zichtlijnen voor de controlecentra garanderen. De open ruimtes zijn ingericht als interne (tuin)terrassen die bijdragen aan de comfortervaring van de gebruiker. Met zijn onderhoudsvriendelijk en schoonmaakbewust ontwerp, niet-dragende en demonteerbare gevels en wanden en twee trap- en inkomhallen, kan het ACC eenvoudig worden herbestemd en heringericht om in te spelen op toekomstige behoeftes.
Gelegen op een plateau omgeven door water, biedt het rechthoekige gebouw onderdak aan het brede scala aan havendiensten die de permanente regie over het scheepvaartverkeer garanderen. De 1000m² grote gemeenschappelijke werkvloer beschikt over een uitstekende akoestiek en biodynamische verlichting en biedt een comfortabele werkomgeving met een maximale toevoer van daglicht. Naast deze werkvloer omvat het ACC een opleidingscentrum, crisisruimte, datacentrum, vergaderruimtes en rust- en ontspanningsfaciliteiten voor de verkeersleiding en sluisoperatoren. De bootsmannen hebben een aparte toegang met eigen faciliteiten in een speciaal huis-in-huis volume. Professionele bezoekers starten hun belevingscircuit in de ruime inkomhal en worden via interactieve informatiestations en observatieplatforms door het gebouw geleid naar een panoramaterras met indrukwekkend zicht op de haven
De meest duurzame energie is deze die niet wordt gebruikt. Het op jaarbasis energieneutrale ACC huldigt dit principe tot in de details. Met een uiterst performante, luchtdichte buitenschil, vaste en automatische zonweringen en energieopwekking via hernieuwbare energiebronnen zoals geothermie en zonnepanelen, draagt het gebouw bij aan een groene toekomst. IFTech, zusterbedrijf binnen de Groep Van Roey, installeert een geavanceerde water-water-warmtepomp met geothermische energieopslag, terwijl hergebruik van energie uit afvalwater en ventilatie via een warmtewiel de energievraag verder reduceert. Het waterverbruik wordt met meer dan 50% verminderd door hergebruik van regenwater voor toiletspoelingen, schoonmaak en besproeiing van groen(daken) en door zuivering van afvalwater door een rietveld. Op het omliggende terrein zorgt de gesloten grondbalans voor een duinenlandschap met wadden waar overtollig regenwater kan infiltreren.
Met een ‘Uitstekend’ op de GRO-duurzaamheidsschaal voldoet het ACC ook aan de strengste eisen voor een duurzaam gebruik van bouwmaterialen. Dankzij de BIM-technologie die voor de uitvoering van het project wordt gebruikt, is er van elk materiaal een paspoort voorhanden, wat bijdraagt aan een circulaire en toekomstgerichte exploitatie. Van Roey Services zal gedurende 25 jaar instaan voor het volledige facilitaire management en het technische en bouwkundige onderhoud, wat zorgt voor een zorgeloze exploitatie en een lange levensduur van het ACC.